İzmir/Selçuk’un turistik köyü Şirince’de, Sengel Group’un 1996’dan itibaren Artemis Restaurant&Şarapevi olarak işlettiği Rumların tarihi okul binası 2011 yılında “Taş Mektep-Tanzimat tan Cumhuriyet’e Eğitim Tarihi Müzesi” olarak faaliyete geçmişti.
Şimdi ise yapacak olduğumuz projede, Şirince’yi geçmişi ile buluşturacağız.
Projenin sponsoru Sengel Group, Tarihçi Tolga MERT danışmanlığında var olan “Taş Mektep – Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Eğitim Tarihi Müzesi” nin yanına ek olarak birde “Mübadele Salonu” ekleyerek tarihe ve kültüre verdiğimiz değeri bir nebzede olsa topluma yansıtma çabası içerisinde olacağız.
Yapısal olarak Şirince tamamıyla bir mübadele köyüdür. 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması protokolü gereği din esas alınarak Türkiye – Yunanistan mübadelesi gerçekleşmiştir. Şirince’de yaşayan Rumların çoğunluğu Yunanistan’da Nea Ephesos (Yeni Efes) adlı bir köy kurarak buraya yerleşmişlerdir. Şirince’ye ise çoğunluğu Yunanistan’ın Kavala (Muştiyan) ve Domatia’sından gelen Müslüman Türkler yerleştirilmiştir.
İşte bu mübadele sonucunda yaşanan acıları, anıları, hikayeleri yansıtacağımız müze, bölgede tek olma özelliği taşıyacak. Binanın adı ise ;
“Şirince Taş Mektep
Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Eğitim Tarihi ve Mübadele Müzesi “ olacaktır.
Müzemizde Neler olacak?
Ø Müzemizde döneme ait arşivlerden edinilen Osmanlıca ve Rumca belgeler ve evraklar,
Ø Görsellik ile dönemi yansıtacağımız gravür, kartpostal, gazete ve fotoğraflar,
Ø Konu mankenleri aracılığı ile dönemin giyim-kuşamı,
Ø Yine bu yıllarda kullanılan eşyalar ile dönemin günlük yaşamı,
Ø Balkanlardan ve Türkiye’den birçok müziğin eşlik edeceği müzemizde bir de dönemin belgeselleri ile Şirince belgeselleri bir ekran yardımıyla gösterimi olacaktır.
Sergi dolaplarımızı ise konsept olarak 5 bölüme ayırdık.
Bunlar; Şirince’li Rumlar, Şirince’li Müslüman Türkler, Mübadele’ de Karantina Uygulaması ve Kızılay, Dido Sotiriyu (Benden Selam Söyleyin Anadolu’ya kitabının yazarı – Şirinceli Rum) ve son dolabımızda da mübadelenin baş şehri Selanik... Dolapların yanı sıra salonun doğal pencere iç kısımlarını da orijinal bir havada sergi alanı olarak kullandık. Gezerken salonun ortasında bir de geçmiş ile bugünü birbirine bağlayan ”Nea Ephesos” adlı kayık olacaktır.
Bölgemizde ilklere adım atan Sengel Group başarılı, turizm girişimlerinin yanında tarihi ve kültürel değerlere de sıkı sıkı bağlı olduğunu yaptığı projeler ile göz önüne sermektedir. Yenilenen “Taş mektep Müzesi durağan bir müzeden farklı olarak Uluslararası konferanslara, sempozyumlara, iki yakayı birbirine bağlayan çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapacaktır.