Başkanların büyük umudu
Yerel
21.12.2015 - 08:49, Güncelleme:
01.01.1970 - 02:00 5109+ kez okundu.
Başkanların büyük umudu
İlçe belediyelerin gelirlerini artırmayı hedefleyen kanun değişikliğine, Egeli belediye başkanlarından tam destek geldi
Paylaş
facebook
twitter
gplus
e-posta
İlçe belediyelerin gelirlerini artırmayı hedefleyen kanun değişikliğine, Egeli belediye başkanlarından tam destek geldi
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümetin Eylem Planı'nda yer alan Büyükşehir Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi ve ilçe belediyelerin kaynaklarının arttırılması ile ilgili maddeler başkanları umutlandırdı. 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe belediyelerinin İller Bankası'ndan aldıkları pay yüzde 40 oranında azalmıştı. Ulaşım hizmetleri, haller, otoparklar ve su gibi birimlerin gelirlerinin de büyükşehir belediyelerine aktarılması, ilçe belediyelerinde ciddi sıkıntılara yol açmıştı. İlçe belediyelerinin kaynak ve yetkilerinin arttırılması yönündeki girişime Ege Bölgesi'ndeki ilçe belediye başkanlarından tam destek geldi.
İmardan vergiye kadar baştan sona değişim
Hükümet, belediyelerin tartışmalı uygulamalarına son vermek, hizmetlerin aksamasını önlemek için Belediyeler Yasası'nda kapsamlı değişiklik yapacak bir çalışma başlattı. Yapılacak değişiklikle parsel bazında imar değişikliklerine son verilmesi, büyükşehir belediyelere vergilerden aktarılan payların değiştirilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Çalışmalarına başlanan ve önümüzdeki aylarda Meclis'e sevk edilmesi planlanan düzenlemede şu değişikliklere yer verilmesi düşünülüyor
ÜÇ ANA BAŞLIK : Belediyeler ve Büyükşehir belediye yasalarında yapılacak değişiklikler üç ana başlık altında toplanıyor. Bunlar mali yapı, idari yapı ve belediye başkanları ile belediye yetkileri olarak sıralanıyor.
İMAR SINIRLAMASI : Parsel bazında imar değişikliklerine belli istisnalar dışında son verilecek. İstisna tanınacak olan yapılar ise hastane, okul, zorunluluk gerektiriyorsa AVM gibi alışveriş merkezleri olacak. İmar değişikliklerinden doğan rant artışından kamuya pay aktarılması sağlanacak.
PANOLARDA İLAN EDİLECEK : Hangi parselde değişiklik varsa bunun büyük panolarla yani vatandaşın görebileceği şekilde ilan edilecek. Bu kararların ilan edilmesi vatandaşın imar değişikliklerini görüp zamanında dava açmasını sağlayacak.
VERGİLERİN DAĞITIMI DEĞİŞECEK : Belediyelerin mali yapılarının düzeltilmesine ilişkin adımlar da atılacak. Bu kapsamda büyükşehir belediyelerine toplanan vergilerden verilen payın dağıtım yönteminde değişikliğe gidilecek. Vergilerden verilen pay, verginin çıkış yeri esasına göre değil tüketim yeri esasına görev yeniden belirlenecek.
BELEDİYE YETKİLERİ ARTACAK : Belediye başkanlarının yerel hizmetlere yönelik yetkileri arttırılacak. Şehir içi trafik düzenlemeleri, elektronik haberleşme gibi konularda başkanlara yetki aktarımı gündemde.
TAŞERON İŞÇİLER : Belediyelerde çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi gündemde ancak bunun yöntemi henüz belli değil. Yapılacak düzenlemede taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin bölümler de bulunacak. Belediyeler için ayrı bir personel rejimi getirilmesi de düşünülen formüller arasında yer alıyor.
İLÇE BELEDİYELERİNE YETKİ : Çarpık yapılaşmayı önleyecek düzenlemeler de pakette yer olacak. İlçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri arasındaki ilişkide yaşanan sorunlar giderilecek. İlçe belediyelerinin parasal sorunlarını çözecek yenilikler yapılacak.
Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer: "İlçe belediyelerinin ayakta daha sağlam durması için İller Bankası'ndan aldıkları payın da arttırılması gerekiyor. Ayrıca, Büyükşehir'in ilçelere vermediği hizmeti Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi'nin vermesi ve bunun bedelinin Büyükşehir'in İller Bankası payından kesilmesi gerekiyor."
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez: "İZSU çukur açıyor kapatmıyor, vatandaşlar durumu bize şikayet etsede bizim böyle bir yetkimiz olmuyor. Bu noktada vatandaşlara yerinde hizmet götürebilme adına bu düzenleme çok faydalı olacaktır. İller Bankası'ndan gönderilen payın artması ilçe belediyelerine rahat bir nefes aldıracaktır."
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu: "Bütünşehir yasası bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. İlçe belediye başkanlarının yetkileri, Büyükşehir'deki bir daire başkanının yetkilerinin de altına düşürüldü. Bu nedenle çok zorluklar çekiyoruz."
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu: "Belde belediyelerin kapatılıp bünyemize bağlanması ile hizmet alanımız kat be kat büyümüştü. Bu büyümeye rağmen aldığımız pay ne yazık ki yetersiz kalıyordu. Düzenleme ile ilçe belediyeler de nefes alabilecek duruma gelecektir."
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül: "Bu yasa nedeniyle ilçelerimizde maddi olarak zorluklar çekiyoruz. Yasanın revizyonu ve ilçe belediyelerinin kaynaklarının arttırılması çok önemli. Böylelikle vatandaşlarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet götürmüş olacağız."
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı: "Yapılacak yeni düzenlemeyle ilçe belediye yetkilerinin arttırılması önemli. Birçok hizmetin yerelleşme adına Avrupa Yerel Yönetimler Özel Şartına ve ruhuna uygun şekilde alt yönetim olan ilçe belediyelerine verilmesinde doğruluk var. Bir hizmet ona en yakın idare tarafından görülür. İlçe belediyeleri sadece çöp toplayıp park ve bahçelerle ilgilenmemeli."
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem: "Büyükşehir Belediyesi'nden yeteri kadar hizmet alamadığımız gibi mevcut yasayla birlikte elimiz kolumuz bağlanıyor. Başbakanımız sesimize kulak verdi. Çok mutluyuz."
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz: "Bizim yetkiyle sorunumuz yok. Büyükşehirlerin yardımcısıyız. Yeni düzenlemede bütçeler dengeli dağıtılmalı. Balıkesir'deki fabrikaların gelirleri vergi olarak merkezlerinin bulunduğu yere gidiyor. Nüfusa, araziye, bölgenin büyüklüğüne göre kademeli gelir dağılımı yapılmalı."
Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu: "İlçe belediyelerinin bütçe açısından gelir kalemlerinin artması gerekiyor. Gelirler nüfus ve büyüklüğe göre artmalı. Balıkesir arazi olarak 18 bin kilometrekare alanda kurulu. Altıeylül Belediyesi'nde 107 yerleşim birimi var. Nüfus ve coğrafi konuma göre gelir dağılımı olmalı."
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: "Muğla gibi coğrafyalarda çok sıkıntı yaşanıyor. Yeni düzenlemede Bodrum, Marmaris, Alanya gibi yerlerin gelirleri ve ekonomik durumları gözden geçirilmeli. Turizm merkezlerinin sorunları dikkate alınmalı."
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar: "Emlak ve çevre temizlik vergilerinden gelen parayla işler yürümüyor. Mevcut şartlarda hizmet etmek, yatırım yapmak mümkün değil."
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik: "Gelirler oldukça azaldı, hizmetler çoğaldı. İş yapamaz duruma geldik. Gelirler dışında diğer aksayan yönleri de gözden geçirilmeli."
Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık: "Silahı elinden alınmış asker gibiyiz. Başbakan Davutoğlu'nun bu yönde bir düzenlemeye gidecek olması ilçe belediyelerini rahatlatır. Girişimi sevindirici buluyoruz."
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı: "Büyükşehir yasası tümden iptal edilmeli. Ne yapılırsa yapılsın bu gemi kalafat tutmaz. Sağından solundan düzeltme yapılarak bu yasanın halka hizmet edecek hali yok. İlçe belediyelerinin bu yasa ile halka hizmet vermesi mümkün değil."
Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz: "İller Bankası payında yapılacak düzeltme ve diğer aksaklıklar giderilirse ilçe belediyeleri olarak daha fazla pay alıp halka daha iyi hizmet veririz."
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik: "Düzenleme sorunları çözmez, baştan aşağı yeniden yapılmalı. Gelen para yakıta ve personele ancak yetiyor. İlçe merkezinde su patlağı olunca 2 ay su boşa akıyor. Ben yaptım, müfettiş zimmet çıkardı, maaşımdan ödedim. Yasa vatandaşa faydalı hale dönüşmeli."
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbaş: "Denizli'den ilçeye cenaze işleri, tamirat gibi acil hizmetlerde büyük masraf gerekiyor. Yerinde hizmet yapılamayınca, halkın memnun olması mümkün değil."
Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş: "İmar ve su işlerinin yetkileri zaman açısından sıkıntılı. Revize edilebilir. Maddi kaynakların artırılması hizmetlerin genişlemesi açısından şart."
Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol: "İlçe belediyelerine aktarılan kaynaklarla istenilen hizmetler arasında uçurum var. Bu doğru orantılı olmalı. Mahalle olan yerlerdeki belediyelerin borçları ilçe belediyelerine kaldı. Bu haliyle hizmet araçlarının tekerleri zor döner."
Acıpayam Belediye Başkanı Hulisi Şevkan: "İlçe belediyelerinin gelir imkanları gözden geçirilmeli. İlçeden yerel yönetimler olursa DESKi ve Büyükşehir Belediyesi suçlanmaz."
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan: "Yasa, her şeyi Büyükşehir'e bırakıyor. Sorunların öncelik sıralamasına göre ilçeler doğal olarak fark eder. İlçelerde işyeri açma ruhsatı bile Büyükşehir'e kaldıysa bu bir elzemdir."
Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan: "Sadece gelirler değil, yetki alanlarının belirlenmesinde Büyükşehir Yasası'nın gözden geçirilmesi gerekir. Mevcut yasa daha sağlıklı hale getirilmeli."
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay: "Bugünkü geldiğimiz noktada ilçe belediyelerinin gelirlerinin iyileştirme yapılması şart."
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran: "Mevcut gelirlerimiz personel maaşlarını bile karşılamıyor. Umarım bu sıkıntıları giderecek yasal düzenlemeler yapılır."
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı: "Büyükşehir Yasası hangi partiden olursa olsun, tüm ilçe belediyelerini büyük bir sıkıntıya soktu. Kaynak yaratılmazsa ilçe belediyeleri hizmet üretemez."
Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı: "İlçe belediyelerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Kısıtlı imkanlarla hizmet etmeye çalışıyoruz, yapılacak iyileştirme ile vatandaşımız daha iyi hizmet alacaktır."
Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol: "Hizmet üretmediği halde yüzde 40 ödeneğimizden kesilerek büyükşehire aktarılıyor ama bunun karşılığını alamıyoruz. Talebimiz ilçe merkezlerinde hizmetler ilçe belediyesince yapılsın."
Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç: "İlçe belediyelerinin gelirlerinin arttırılmasına yönelik hükümetin adım atması bizleri sevindirdi. AK Partili belediye olarak yatırımlarda sıkıntı yaşamıyoruz ancak gelirimiz artarsa vatandaşlarımıza hizmet kalitemiz artacaktır."
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık: "Başbakan Ahmet Davutoğlu bu söylemi dile getirdiğinde çok heyecanlandım. İller Bankası payları kesinti olmadan ilçe belediyelerine devredilsin istiyoruz. Bu iş ne kadar erken yapılırsa sağlıklı olacağı düşüncesindeyiz."
Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın: "İlçe belediyelerinin acil kana ihtiyacı var. Bu şekilde giderse ilçe belediyeleri komaya girer. İktidarın bu soruna çözüm bulmasını bekliyoruz."
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı: "Büyükşehir Yasası, amacı ve kapsamıyla bütünsel planlamalara ve büyük ölçekli işlerin tek elden yürütülmesine yönelik çıkarıldı. Ancak gelir getirici işlerin Büyükşehirlere verilmesi ilçe belediyelerini olumsuz etkiledi. Revizyon bekliyoruz."
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene: "Yasada yenilenme şart, sistem işlemiyor. Özellikle Büyükşehir merkezinden uzakta olan ilçelere hizmet geç geliyor."
Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı: "Başbakanımızın yasanın iyileştirilmesi ile ilgili görüşüne katılıyorum, bana göre büyük şehir karar mekanizmasında kalmalı. İlçe başkanları yatırım yetkisiyle donatılmalı. Koordinatörlüklerle bu iş yürütülmemeli, ilçe başkanlarına daha çok yetki verilmeli kaynakları artırılmalı."
Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk: "Bu yasa revizyon edilirse kazançlı çıkacağız. Başbakanımız bir an önce TBMM yasayı getirip yeniden revize etmeli ilçelerimizin hizmet yapmasını daha kolaylaştıracak değişikliği destekliyoruz."
Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz: "Küçük belediyelerin paylarının artması adına bu yasanın değişiminden yanayız bir an önce değişmeli Başbakanımızı destekliyoruz."
Kırkağaç Belediye Başkanı İsmail Gedüz: "Tüm ilçe mahalle ve köyleri de mahalle statüsünde bizden görev bekler. Ama bütçemiz kısıldı, Büyükşehirden yeterli hizmet yok. Revizyonu destekliyorum."
Gördes Belediye Başkanı Muhammed Akyol: "Gelirler merkeze aktarılıyor, hizmet merkeze yapılıyor. Uzak ilçeler hizmeti en son alıyor. Bu adaletsizliği yeni bir revizyon düzeltebilir."
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik: "Yeni imkanlar bize yeni yasa ile verilirse hizmeti çok daha kolay ve iyi yapabiliriz. Yasa acilen, yılbaşından önce çıkmalı."
Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan: "Yapılacak yenilenme yasası ile görev yapmamız kolaylaşacak. Başbakanımızı alkışlıyorum bir an önce bu yasa çıkmalı."
Köprübaşı belediye Başkanı Zafer Mergen: "Büyük şehir yasasında önemli alt yapı hizmetlerinin büyükşehire verilmesi biz küçük belediyelerinelini kolunu bağladı. Yasa bir an önce çıkarılmalı bütçe paylarımız artmalı."
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi: "Yasa mutlaka değişmeli bu yanlışlığın farkına varılması ilçe belediyeleri açısından olumlu. Başbakanımız da revizyon yapılacak dedi. İlçe başkanlarına sadece çöp toplama ve park bakımı bırakılmış, oysa alt yapı hizmetlerine ilçe belediyelerinin el koyması gerekir. Özellikle uzak ilçelere Büyükşehir'den yeterli pay aktarılamıyor."
Yeniasır.com
İlçe belediyelerin gelirlerini artırmayı hedefleyen kanun değişikliğine, Egeli belediye başkanlarından tam destek geldi
İlçe belediyelerin gelirlerini artırmayı hedefleyen kanun değişikliğine, Egeli belediye başkanlarından tam destek geldi
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümetin Eylem Planı'nda yer alan Büyükşehir Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi ve ilçe belediyelerin kaynaklarının arttırılması ile ilgili maddeler başkanları umutlandırdı. 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe belediyelerinin İller Bankası'ndan aldıkları pay yüzde 40 oranında azalmıştı. Ulaşım hizmetleri, haller, otoparklar ve su gibi birimlerin gelirlerinin de büyükşehir belediyelerine aktarılması, ilçe belediyelerinde ciddi sıkıntılara yol açmıştı. İlçe belediyelerinin kaynak ve yetkilerinin arttırılması yönündeki girişime Ege Bölgesi'ndeki ilçe belediye başkanlarından tam destek geldi.İmardan vergiye kadar baştan sona değişim
Hükümet, belediyelerin tartışmalı uygulamalarına son vermek, hizmetlerin aksamasını önlemek için Belediyeler Yasası'nda kapsamlı değişiklik yapacak bir çalışma başlattı. Yapılacak değişiklikle parsel bazında imar değişikliklerine son verilmesi, büyükşehir belediyelere vergilerden aktarılan payların değiştirilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Çalışmalarına başlanan ve önümüzdeki aylarda Meclis'e sevk edilmesi planlanan düzenlemede şu değişikliklere yer verilmesi düşünülüyor
ÜÇ ANA BAŞLIK : Belediyeler ve Büyükşehir belediye yasalarında yapılacak değişiklikler üç ana başlık altında toplanıyor. Bunlar mali yapı, idari yapı ve belediye başkanları ile belediye yetkileri olarak sıralanıyor.
İMAR SINIRLAMASI : Parsel bazında imar değişikliklerine belli istisnalar dışında son verilecek. İstisna tanınacak olan yapılar ise hastane, okul, zorunluluk gerektiriyorsa AVM gibi alışveriş merkezleri olacak. İmar değişikliklerinden doğan rant artışından kamuya pay aktarılması sağlanacak.
PANOLARDA İLAN EDİLECEK : Hangi parselde değişiklik varsa bunun büyük panolarla yani vatandaşın görebileceği şekilde ilan edilecek. Bu kararların ilan edilmesi vatandaşın imar değişikliklerini görüp zamanında dava açmasını sağlayacak.
VERGİLERİN DAĞITIMI DEĞİŞECEK : Belediyelerin mali yapılarının düzeltilmesine ilişkin adımlar da atılacak. Bu kapsamda büyükşehir belediyelerine toplanan vergilerden verilen payın dağıtım yönteminde değişikliğe gidilecek. Vergilerden verilen pay, verginin çıkış yeri esasına göre değil tüketim yeri esasına görev yeniden belirlenecek.
BELEDİYE YETKİLERİ ARTACAK : Belediye başkanlarının yerel hizmetlere yönelik yetkileri arttırılacak. Şehir içi trafik düzenlemeleri, elektronik haberleşme gibi konularda başkanlara yetki aktarımı gündemde.
TAŞERON İŞÇİLER : Belediyelerde çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi gündemde ancak bunun yöntemi henüz belli değil. Yapılacak düzenlemede taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin bölümler de bulunacak. Belediyeler için ayrı bir personel rejimi getirilmesi de düşünülen formüller arasında yer alıyor.
İLÇE BELEDİYELERİNE YETKİ : Çarpık yapılaşmayı önleyecek düzenlemeler de pakette yer olacak. İlçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri arasındaki ilişkide yaşanan sorunlar giderilecek. İlçe belediyelerinin parasal sorunlarını çözecek yenilikler yapılacak.
Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer: "İlçe belediyelerinin ayakta daha sağlam durması için İller Bankası'ndan aldıkları payın da arttırılması gerekiyor. Ayrıca, Büyükşehir'in ilçelere vermediği hizmeti Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi'nin vermesi ve bunun bedelinin Büyükşehir'in İller Bankası payından kesilmesi gerekiyor."
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez: "İZSU çukur açıyor kapatmıyor, vatandaşlar durumu bize şikayet etsede bizim böyle bir yetkimiz olmuyor. Bu noktada vatandaşlara yerinde hizmet götürebilme adına bu düzenleme çok faydalı olacaktır. İller Bankası'ndan gönderilen payın artması ilçe belediyelerine rahat bir nefes aldıracaktır."
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu: "Bütünşehir yasası bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. İlçe belediye başkanlarının yetkileri, Büyükşehir'deki bir daire başkanının yetkilerinin de altına düşürüldü. Bu nedenle çok zorluklar çekiyoruz."
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu: "Belde belediyelerin kapatılıp bünyemize bağlanması ile hizmet alanımız kat be kat büyümüştü. Bu büyümeye rağmen aldığımız pay ne yazık ki yetersiz kalıyordu. Düzenleme ile ilçe belediyeler de nefes alabilecek duruma gelecektir."
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül: "Bu yasa nedeniyle ilçelerimizde maddi olarak zorluklar çekiyoruz. Yasanın revizyonu ve ilçe belediyelerinin kaynaklarının arttırılması çok önemli. Böylelikle vatandaşlarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet götürmüş olacağız."
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı: "Yapılacak yeni düzenlemeyle ilçe belediye yetkilerinin arttırılması önemli. Birçok hizmetin yerelleşme adına Avrupa Yerel Yönetimler Özel Şartına ve ruhuna uygun şekilde alt yönetim olan ilçe belediyelerine verilmesinde doğruluk var. Bir hizmet ona en yakın idare tarafından görülür. İlçe belediyeleri sadece çöp toplayıp park ve bahçelerle ilgilenmemeli."
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem: "Büyükşehir Belediyesi'nden yeteri kadar hizmet alamadığımız gibi mevcut yasayla birlikte elimiz kolumuz bağlanıyor. Başbakanımız sesimize kulak verdi. Çok mutluyuz."
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz: "Bizim yetkiyle sorunumuz yok. Büyükşehirlerin yardımcısıyız. Yeni düzenlemede bütçeler dengeli dağıtılmalı. Balıkesir'deki fabrikaların gelirleri vergi olarak merkezlerinin bulunduğu yere gidiyor. Nüfusa, araziye, bölgenin büyüklüğüne göre kademeli gelir dağılımı yapılmalı."
Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu: "İlçe belediyelerinin bütçe açısından gelir kalemlerinin artması gerekiyor. Gelirler nüfus ve büyüklüğe göre artmalı. Balıkesir arazi olarak 18 bin kilometrekare alanda kurulu. Altıeylül Belediyesi'nde 107 yerleşim birimi var. Nüfus ve coğrafi konuma göre gelir dağılımı olmalı."
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: "Muğla gibi coğrafyalarda çok sıkıntı yaşanıyor. Yeni düzenlemede Bodrum, Marmaris, Alanya gibi yerlerin gelirleri ve ekonomik durumları gözden geçirilmeli. Turizm merkezlerinin sorunları dikkate alınmalı."
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar: "Emlak ve çevre temizlik vergilerinden gelen parayla işler yürümüyor. Mevcut şartlarda hizmet etmek, yatırım yapmak mümkün değil."
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik: "Gelirler oldukça azaldı, hizmetler çoğaldı. İş yapamaz duruma geldik. Gelirler dışında diğer aksayan yönleri de gözden geçirilmeli."
Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık: "Silahı elinden alınmış asker gibiyiz. Başbakan Davutoğlu'nun bu yönde bir düzenlemeye gidecek olması ilçe belediyelerini rahatlatır. Girişimi sevindirici buluyoruz."
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı: "Büyükşehir yasası tümden iptal edilmeli. Ne yapılırsa yapılsın bu gemi kalafat tutmaz. Sağından solundan düzeltme yapılarak bu yasanın halka hizmet edecek hali yok. İlçe belediyelerinin bu yasa ile halka hizmet vermesi mümkün değil."
Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz: "İller Bankası payında yapılacak düzeltme ve diğer aksaklıklar giderilirse ilçe belediyeleri olarak daha fazla pay alıp halka daha iyi hizmet veririz."
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik: "Düzenleme sorunları çözmez, baştan aşağı yeniden yapılmalı. Gelen para yakıta ve personele ancak yetiyor. İlçe merkezinde su patlağı olunca 2 ay su boşa akıyor. Ben yaptım, müfettiş zimmet çıkardı, maaşımdan ödedim. Yasa vatandaşa faydalı hale dönüşmeli."
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbaş: "Denizli'den ilçeye cenaze işleri, tamirat gibi acil hizmetlerde büyük masraf gerekiyor. Yerinde hizmet yapılamayınca, halkın memnun olması mümkün değil."
Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş: "İmar ve su işlerinin yetkileri zaman açısından sıkıntılı. Revize edilebilir. Maddi kaynakların artırılması hizmetlerin genişlemesi açısından şart."
Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol: "İlçe belediyelerine aktarılan kaynaklarla istenilen hizmetler arasında uçurum var. Bu doğru orantılı olmalı. Mahalle olan yerlerdeki belediyelerin borçları ilçe belediyelerine kaldı. Bu haliyle hizmet araçlarının tekerleri zor döner."
Acıpayam Belediye Başkanı Hulisi Şevkan: "İlçe belediyelerinin gelir imkanları gözden geçirilmeli. İlçeden yerel yönetimler olursa DESKi ve Büyükşehir Belediyesi suçlanmaz."
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan: "Yasa, her şeyi Büyükşehir'e bırakıyor. Sorunların öncelik sıralamasına göre ilçeler doğal olarak fark eder. İlçelerde işyeri açma ruhsatı bile Büyükşehir'e kaldıysa bu bir elzemdir."
Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan: "Sadece gelirler değil, yetki alanlarının belirlenmesinde Büyükşehir Yasası'nın gözden geçirilmesi gerekir. Mevcut yasa daha sağlıklı hale getirilmeli."
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay: "Bugünkü geldiğimiz noktada ilçe belediyelerinin gelirlerinin iyileştirme yapılması şart."
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran: "Mevcut gelirlerimiz personel maaşlarını bile karşılamıyor. Umarım bu sıkıntıları giderecek yasal düzenlemeler yapılır."
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı: "Büyükşehir Yasası hangi partiden olursa olsun, tüm ilçe belediyelerini büyük bir sıkıntıya soktu. Kaynak yaratılmazsa ilçe belediyeleri hizmet üretemez."
Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı: "İlçe belediyelerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Kısıtlı imkanlarla hizmet etmeye çalışıyoruz, yapılacak iyileştirme ile vatandaşımız daha iyi hizmet alacaktır."
Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol: "Hizmet üretmediği halde yüzde 40 ödeneğimizden kesilerek büyükşehire aktarılıyor ama bunun karşılığını alamıyoruz. Talebimiz ilçe merkezlerinde hizmetler ilçe belediyesince yapılsın."
Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç: "İlçe belediyelerinin gelirlerinin arttırılmasına yönelik hükümetin adım atması bizleri sevindirdi. AK Partili belediye olarak yatırımlarda sıkıntı yaşamıyoruz ancak gelirimiz artarsa vatandaşlarımıza hizmet kalitemiz artacaktır."
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık: "Başbakan Ahmet Davutoğlu bu söylemi dile getirdiğinde çok heyecanlandım. İller Bankası payları kesinti olmadan ilçe belediyelerine devredilsin istiyoruz. Bu iş ne kadar erken yapılırsa sağlıklı olacağı düşüncesindeyiz."
Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın: "İlçe belediyelerinin acil kana ihtiyacı var. Bu şekilde giderse ilçe belediyeleri komaya girer. İktidarın bu soruna çözüm bulmasını bekliyoruz."
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı: "Büyükşehir Yasası, amacı ve kapsamıyla bütünsel planlamalara ve büyük ölçekli işlerin tek elden yürütülmesine yönelik çıkarıldı. Ancak gelir getirici işlerin Büyükşehirlere verilmesi ilçe belediyelerini olumsuz etkiledi. Revizyon bekliyoruz."
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene: "Yasada yenilenme şart, sistem işlemiyor. Özellikle Büyükşehir merkezinden uzakta olan ilçelere hizmet geç geliyor."
Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı: "Başbakanımızın yasanın iyileştirilmesi ile ilgili görüşüne katılıyorum, bana göre büyük şehir karar mekanizmasında kalmalı. İlçe başkanları yatırım yetkisiyle donatılmalı. Koordinatörlüklerle bu iş yürütülmemeli, ilçe başkanlarına daha çok yetki verilmeli kaynakları artırılmalı."
Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk: "Bu yasa revizyon edilirse kazançlı çıkacağız. Başbakanımız bir an önce TBMM yasayı getirip yeniden revize etmeli ilçelerimizin hizmet yapmasını daha kolaylaştıracak değişikliği destekliyoruz."
Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz: "Küçük belediyelerin paylarının artması adına bu yasanın değişiminden yanayız bir an önce değişmeli Başbakanımızı destekliyoruz."
Kırkağaç Belediye Başkanı İsmail Gedüz: "Tüm ilçe mahalle ve köyleri de mahalle statüsünde bizden görev bekler. Ama bütçemiz kısıldı, Büyükşehirden yeterli hizmet yok. Revizyonu destekliyorum."
Gördes Belediye Başkanı Muhammed Akyol: "Gelirler merkeze aktarılıyor, hizmet merkeze yapılıyor. Uzak ilçeler hizmeti en son alıyor. Bu adaletsizliği yeni bir revizyon düzeltebilir."
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik: "Yeni imkanlar bize yeni yasa ile verilirse hizmeti çok daha kolay ve iyi yapabiliriz. Yasa acilen, yılbaşından önce çıkmalı."
Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan: "Yapılacak yenilenme yasası ile görev yapmamız kolaylaşacak. Başbakanımızı alkışlıyorum bir an önce bu yasa çıkmalı."
Köprübaşı belediye Başkanı Zafer Mergen: "Büyük şehir yasasında önemli alt yapı hizmetlerinin büyükşehire verilmesi biz küçük belediyelerinelini kolunu bağladı. Yasa bir an önce çıkarılmalı bütçe paylarımız artmalı."
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi: "Yasa mutlaka değişmeli bu yanlışlığın farkına varılması ilçe belediyeleri açısından olumlu. Başbakanımız da revizyon yapılacak dedi. İlçe başkanlarına sadece çöp toplama ve park bakımı bırakılmış, oysa alt yapı hizmetlerine ilçe belediyelerinin el koyması gerekir. Özellikle uzak ilçelere Büyükşehir'den yeterli pay aktarılamıyor."
Yeniasır.com
Hükümet, belediyelerin tartışmalı uygulamalarına son vermek, hizmetlerin aksamasını önlemek için Belediyeler Yasası'nda kapsamlı değişiklik yapacak bir çalışma başlattı. Yapılacak değişiklikle parsel bazında imar değişikliklerine son verilmesi, büyükşehir belediyelere vergilerden aktarılan payların değiştirilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Çalışmalarına başlanan ve önümüzdeki aylarda Meclis'e sevk edilmesi planlanan düzenlemede şu değişikliklere yer verilmesi düşünülüyor
ÜÇ ANA BAŞLIK : Belediyeler ve Büyükşehir belediye yasalarında yapılacak değişiklikler üç ana başlık altında toplanıyor. Bunlar mali yapı, idari yapı ve belediye başkanları ile belediye yetkileri olarak sıralanıyor.
İMAR SINIRLAMASI : Parsel bazında imar değişikliklerine belli istisnalar dışında son verilecek. İstisna tanınacak olan yapılar ise hastane, okul, zorunluluk gerektiriyorsa AVM gibi alışveriş merkezleri olacak. İmar değişikliklerinden doğan rant artışından kamuya pay aktarılması sağlanacak.
PANOLARDA İLAN EDİLECEK : Hangi parselde değişiklik varsa bunun büyük panolarla yani vatandaşın görebileceği şekilde ilan edilecek. Bu kararların ilan edilmesi vatandaşın imar değişikliklerini görüp zamanında dava açmasını sağlayacak.
VERGİLERİN DAĞITIMI DEĞİŞECEK : Belediyelerin mali yapılarının düzeltilmesine ilişkin adımlar da atılacak. Bu kapsamda büyükşehir belediyelerine toplanan vergilerden verilen payın dağıtım yönteminde değişikliğe gidilecek. Vergilerden verilen pay, verginin çıkış yeri esasına göre değil tüketim yeri esasına görev yeniden belirlenecek.
BELEDİYE YETKİLERİ ARTACAK : Belediye başkanlarının yerel hizmetlere yönelik yetkileri arttırılacak. Şehir içi trafik düzenlemeleri, elektronik haberleşme gibi konularda başkanlara yetki aktarımı gündemde.
TAŞERON İŞÇİLER : Belediyelerde çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi gündemde ancak bunun yöntemi henüz belli değil. Yapılacak düzenlemede taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin bölümler de bulunacak. Belediyeler için ayrı bir personel rejimi getirilmesi de düşünülen formüller arasında yer alıyor.
İLÇE BELEDİYELERİNE YETKİ : Çarpık yapılaşmayı önleyecek düzenlemeler de pakette yer olacak. İlçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri arasındaki ilişkide yaşanan sorunlar giderilecek. İlçe belediyelerinin parasal sorunlarını çözecek yenilikler yapılacak.
Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer: "İlçe belediyelerinin ayakta daha sağlam durması için İller Bankası'ndan aldıkları payın da arttırılması gerekiyor. Ayrıca, Büyükşehir'in ilçelere vermediği hizmeti Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi'nin vermesi ve bunun bedelinin Büyükşehir'in İller Bankası payından kesilmesi gerekiyor."
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez: "İZSU çukur açıyor kapatmıyor, vatandaşlar durumu bize şikayet etsede bizim böyle bir yetkimiz olmuyor. Bu noktada vatandaşlara yerinde hizmet götürebilme adına bu düzenleme çok faydalı olacaktır. İller Bankası'ndan gönderilen payın artması ilçe belediyelerine rahat bir nefes aldıracaktır."
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu: "Bütünşehir yasası bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. İlçe belediye başkanlarının yetkileri, Büyükşehir'deki bir daire başkanının yetkilerinin de altına düşürüldü. Bu nedenle çok zorluklar çekiyoruz."
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu: "Belde belediyelerin kapatılıp bünyemize bağlanması ile hizmet alanımız kat be kat büyümüştü. Bu büyümeye rağmen aldığımız pay ne yazık ki yetersiz kalıyordu. Düzenleme ile ilçe belediyeler de nefes alabilecek duruma gelecektir."
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül: "Bu yasa nedeniyle ilçelerimizde maddi olarak zorluklar çekiyoruz. Yasanın revizyonu ve ilçe belediyelerinin kaynaklarının arttırılması çok önemli. Böylelikle vatandaşlarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet götürmüş olacağız."
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı: "Yapılacak yeni düzenlemeyle ilçe belediye yetkilerinin arttırılması önemli. Birçok hizmetin yerelleşme adına Avrupa Yerel Yönetimler Özel Şartına ve ruhuna uygun şekilde alt yönetim olan ilçe belediyelerine verilmesinde doğruluk var. Bir hizmet ona en yakın idare tarafından görülür. İlçe belediyeleri sadece çöp toplayıp park ve bahçelerle ilgilenmemeli."
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem: "Büyükşehir Belediyesi'nden yeteri kadar hizmet alamadığımız gibi mevcut yasayla birlikte elimiz kolumuz bağlanıyor. Başbakanımız sesimize kulak verdi. Çok mutluyuz."
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz: "Bizim yetkiyle sorunumuz yok. Büyükşehirlerin yardımcısıyız. Yeni düzenlemede bütçeler dengeli dağıtılmalı. Balıkesir'deki fabrikaların gelirleri vergi olarak merkezlerinin bulunduğu yere gidiyor. Nüfusa, araziye, bölgenin büyüklüğüne göre kademeli gelir dağılımı yapılmalı."
Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu: "İlçe belediyelerinin bütçe açısından gelir kalemlerinin artması gerekiyor. Gelirler nüfus ve büyüklüğe göre artmalı. Balıkesir arazi olarak 18 bin kilometrekare alanda kurulu. Altıeylül Belediyesi'nde 107 yerleşim birimi var. Nüfus ve coğrafi konuma göre gelir dağılımı olmalı."
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: "Muğla gibi coğrafyalarda çok sıkıntı yaşanıyor. Yeni düzenlemede Bodrum, Marmaris, Alanya gibi yerlerin gelirleri ve ekonomik durumları gözden geçirilmeli. Turizm merkezlerinin sorunları dikkate alınmalı."
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar: "Emlak ve çevre temizlik vergilerinden gelen parayla işler yürümüyor. Mevcut şartlarda hizmet etmek, yatırım yapmak mümkün değil."
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik: "Gelirler oldukça azaldı, hizmetler çoğaldı. İş yapamaz duruma geldik. Gelirler dışında diğer aksayan yönleri de gözden geçirilmeli."
Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık: "Silahı elinden alınmış asker gibiyiz. Başbakan Davutoğlu'nun bu yönde bir düzenlemeye gidecek olması ilçe belediyelerini rahatlatır. Girişimi sevindirici buluyoruz."
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı: "Büyükşehir yasası tümden iptal edilmeli. Ne yapılırsa yapılsın bu gemi kalafat tutmaz. Sağından solundan düzeltme yapılarak bu yasanın halka hizmet edecek hali yok. İlçe belediyelerinin bu yasa ile halka hizmet vermesi mümkün değil."
Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz: "İller Bankası payında yapılacak düzeltme ve diğer aksaklıklar giderilirse ilçe belediyeleri olarak daha fazla pay alıp halka daha iyi hizmet veririz."
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik: "Düzenleme sorunları çözmez, baştan aşağı yeniden yapılmalı. Gelen para yakıta ve personele ancak yetiyor. İlçe merkezinde su patlağı olunca 2 ay su boşa akıyor. Ben yaptım, müfettiş zimmet çıkardı, maaşımdan ödedim. Yasa vatandaşa faydalı hale dönüşmeli."
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbaş: "Denizli'den ilçeye cenaze işleri, tamirat gibi acil hizmetlerde büyük masraf gerekiyor. Yerinde hizmet yapılamayınca, halkın memnun olması mümkün değil."
Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş: "İmar ve su işlerinin yetkileri zaman açısından sıkıntılı. Revize edilebilir. Maddi kaynakların artırılması hizmetlerin genişlemesi açısından şart."
Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol: "İlçe belediyelerine aktarılan kaynaklarla istenilen hizmetler arasında uçurum var. Bu doğru orantılı olmalı. Mahalle olan yerlerdeki belediyelerin borçları ilçe belediyelerine kaldı. Bu haliyle hizmet araçlarının tekerleri zor döner."
Acıpayam Belediye Başkanı Hulisi Şevkan: "İlçe belediyelerinin gelir imkanları gözden geçirilmeli. İlçeden yerel yönetimler olursa DESKi ve Büyükşehir Belediyesi suçlanmaz."
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan: "Yasa, her şeyi Büyükşehir'e bırakıyor. Sorunların öncelik sıralamasına göre ilçeler doğal olarak fark eder. İlçelerde işyeri açma ruhsatı bile Büyükşehir'e kaldıysa bu bir elzemdir."
Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan: "Sadece gelirler değil, yetki alanlarının belirlenmesinde Büyükşehir Yasası'nın gözden geçirilmesi gerekir. Mevcut yasa daha sağlıklı hale getirilmeli."
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay: "Bugünkü geldiğimiz noktada ilçe belediyelerinin gelirlerinin iyileştirme yapılması şart."
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran: "Mevcut gelirlerimiz personel maaşlarını bile karşılamıyor. Umarım bu sıkıntıları giderecek yasal düzenlemeler yapılır."
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı: "Büyükşehir Yasası hangi partiden olursa olsun, tüm ilçe belediyelerini büyük bir sıkıntıya soktu. Kaynak yaratılmazsa ilçe belediyeleri hizmet üretemez."
Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı: "İlçe belediyelerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Kısıtlı imkanlarla hizmet etmeye çalışıyoruz, yapılacak iyileştirme ile vatandaşımız daha iyi hizmet alacaktır."
Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol: "Hizmet üretmediği halde yüzde 40 ödeneğimizden kesilerek büyükşehire aktarılıyor ama bunun karşılığını alamıyoruz. Talebimiz ilçe merkezlerinde hizmetler ilçe belediyesince yapılsın."
Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç: "İlçe belediyelerinin gelirlerinin arttırılmasına yönelik hükümetin adım atması bizleri sevindirdi. AK Partili belediye olarak yatırımlarda sıkıntı yaşamıyoruz ancak gelirimiz artarsa vatandaşlarımıza hizmet kalitemiz artacaktır."
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık: "Başbakan Ahmet Davutoğlu bu söylemi dile getirdiğinde çok heyecanlandım. İller Bankası payları kesinti olmadan ilçe belediyelerine devredilsin istiyoruz. Bu iş ne kadar erken yapılırsa sağlıklı olacağı düşüncesindeyiz."
Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın: "İlçe belediyelerinin acil kana ihtiyacı var. Bu şekilde giderse ilçe belediyeleri komaya girer. İktidarın bu soruna çözüm bulmasını bekliyoruz."
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı: "Büyükşehir Yasası, amacı ve kapsamıyla bütünsel planlamalara ve büyük ölçekli işlerin tek elden yürütülmesine yönelik çıkarıldı. Ancak gelir getirici işlerin Büyükşehirlere verilmesi ilçe belediyelerini olumsuz etkiledi. Revizyon bekliyoruz."
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene: "Yasada yenilenme şart, sistem işlemiyor. Özellikle Büyükşehir merkezinden uzakta olan ilçelere hizmet geç geliyor."
Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı: "Başbakanımızın yasanın iyileştirilmesi ile ilgili görüşüne katılıyorum, bana göre büyük şehir karar mekanizmasında kalmalı. İlçe başkanları yatırım yetkisiyle donatılmalı. Koordinatörlüklerle bu iş yürütülmemeli, ilçe başkanlarına daha çok yetki verilmeli kaynakları artırılmalı."
Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk: "Bu yasa revizyon edilirse kazançlı çıkacağız. Başbakanımız bir an önce TBMM yasayı getirip yeniden revize etmeli ilçelerimizin hizmet yapmasını daha kolaylaştıracak değişikliği destekliyoruz."
Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz: "Küçük belediyelerin paylarının artması adına bu yasanın değişiminden yanayız bir an önce değişmeli Başbakanımızı destekliyoruz."
Kırkağaç Belediye Başkanı İsmail Gedüz: "Tüm ilçe mahalle ve köyleri de mahalle statüsünde bizden görev bekler. Ama bütçemiz kısıldı, Büyükşehirden yeterli hizmet yok. Revizyonu destekliyorum."
Gördes Belediye Başkanı Muhammed Akyol: "Gelirler merkeze aktarılıyor, hizmet merkeze yapılıyor. Uzak ilçeler hizmeti en son alıyor. Bu adaletsizliği yeni bir revizyon düzeltebilir."
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik: "Yeni imkanlar bize yeni yasa ile verilirse hizmeti çok daha kolay ve iyi yapabiliriz. Yasa acilen, yılbaşından önce çıkmalı."
Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan: "Yapılacak yenilenme yasası ile görev yapmamız kolaylaşacak. Başbakanımızı alkışlıyorum bir an önce bu yasa çıkmalı."
Köprübaşı belediye Başkanı Zafer Mergen: "Büyük şehir yasasında önemli alt yapı hizmetlerinin büyükşehire verilmesi biz küçük belediyelerinelini kolunu bağladı. Yasa bir an önce çıkarılmalı bütçe paylarımız artmalı."
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi: "Yasa mutlaka değişmeli bu yanlışlığın farkına varılması ilçe belediyeleri açısından olumlu. Başbakanımız da revizyon yapılacak dedi. İlçe başkanlarına sadece çöp toplama ve park bakımı bırakılmış, oysa alt yapı hizmetlerine ilçe belediyelerinin el koyması gerekir. Özellikle uzak ilçelere Büyükşehir'den yeterli pay aktarılamıyor."
Yeniasır.com
ARTEMİS HABER
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.